România avertizată de CE de pesta porcină africană din februarie 2017

România avertizată de CE de pesta porcină africană din februarie 2017

Comisia Europeană a avertizat România încă din februarie 2017 că nu ia măsuri concrete pentru prevenirea izbucnirii pestei porcine africane. În loc să înteţească măsurile de combatere a Pestei Porcine Africane, ANSVSA le-a redus. Pagubele produse de incompetenţa conducerii ANSVSA sînt estimate la peste 3 miliarde de euro.

Reprezentanţii Comisiei Europene îl contrazic pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a declarat ieri că autorităţile române au luat toate măsurile pentru combaterea Pestei Porcine Africane. „Preşedintele României a spus că autorităţile îşi demonstrează incompetenţa de săptămîni bune… Nu! Eu nu pot să-mi demonstrez incompetenţa şi eu sînt autoritate. Şi cu forţa faptelor îmi demonstrez competenţa şi acţiunea în domeniu, e adevărat că amplitudinea bolii e extraodinară, a înfrînt şi Rusia, şi Ucraina, a înfrînt şi alte state, dar au reuşit să treacă peste momentul emoţional de început”, a spus Ministrul Agriculturii Petre Daea.

Reprezentanţii ANSVSA nu au ţinut cont de recomandările reprezentaţilor Comisiei Europene şi toate prezicerile experţilor s-au adeverit la începutul acestei veri, cînd primii porci domestici au luat pesta porcină africană de la porcii mistreţi veniţi din Ucraina.
În loc să înăsprească măsurile de prevenire, conducerea ANSVSA a decis să le reducă chiar şi pe cele impuse înainte de controlul experţilor de la Comisia Europeană. Pînă în 2017, medicii veterinari controlau de două ori pe an porcii din gospodării. În 2017, s-a făcut un singur examen clinic

Lasă un răspuns